tiistai 21. maaliskuuta 2017

Vuokaleipä

Flunssa alkaa hiljalleen helpottamaan kaikilta. Energiataso on ollut pari viikkoa ihan nollassa, siinäkin alkaa olla näkyvissä nousua. Ihmetellen katselen ihmisten keväisiä instakuvia, täällä sataa lunta ja sitä on varmaan maassa ainakin metri. Että ei ole vielä kiire etsimään leskenlehtiä.

Salaisen leivontaystävän kuun aiheena oli siemenet ja kevät. Yksi parini laittamista ohjeista oli vuokaleipään ja se päätyi kokeiluun. Ei tosin ihan mennyt niin kuin piti... Ohjeesta piti tulla yksi leipä ja laitoin sen kohoamaan parini laittamaan pahvivuokaan. Taikina kohosi hieman odotettua enemmän, valui vuoan yli ja muurasi sen sisäänsä. Leipä itsessään on todella hyvän makuista, ainakin kun pahvin palaset kaivelee pois. :) Seuraavalla kerralla teen tämän kahteen vuokaan.

Siemenleipä



Vuokaleipä


5dl (vettä, maitoa, piimää, jogurttia tai näitten seosta)
1ps kuivahiivaa
1,5tl suolaa
2tl sokeria tai hunajaa
0,5dl öljyä
1dl leseitä
1dl siemeniä
1dl hiutaleita
2dl sänpyläjauhoja
n. 5dl vehnäjauhoja (laitoin hieman enemmän)

Lämmitä neste hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Lisää hiiva, suola, sokeri tai hunaja ja öljy. Sekoita kunnes hiiva liukenee.
Lisää leseet, siemenet ja hiutaleet sekä sämpyläjauhot. Sekoita tasaiseksi. 

Vaivaa vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa käsin n. 10 min tai koneella 5min. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi. Voitele leipävuoka. Siirrä taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia. Paista 200 asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia.

Parini paketissa oli myös donitsi-ohje. Se menee seuraavaksi kokeiluun, kunhan selviän täältä talvipesästä joskus kauppaan saakka. Myös namihiiren synttäriyllätys odottaa kokeilua. Sen ohjeisiin perehdyin jo hieman. 

Vuoka leivän sisällä



5 kommenttia:

  1. Ha hah! Mä niiiin nauroin tolle viimeiselle kuvalle! 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole nämä blogijututkaan aina niin täydellisiä, kun pinnan alle kurkistaa. xD

      Poista
  2. Moi.
    Hyvin kohonnu leipä.mutta tulee varmaan syötyä,ei makua haittaa.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköinen leipä :P Hauskasti taikina ahmaissut vuoan :D

    VastaaPoista