tiistai 21. maaliskuuta 2017

Vuokaleipä

Flunssa alkaa hiljalleen helpottamaan kaikilta. Energiataso on ollut pari viikkoa ihan nollassa, siinäkin alkaa olla näkyvissä nousua. Ihmetellen katselen ihmisten keväisiä instakuvia, täällä sataa lunta ja sitä on varmaan maassa ainakin metri. Että ei ole vielä kiire etsimään leskenlehtiä.

Salaisen leivontaystävän kuun aiheena oli siemenet ja kevät. Yksi parini laittamista ohjeista oli vuokaleipään ja se päätyi kokeiluun. Ei tosin ihan mennyt niin kuin piti... Ohjeesta piti tulla yksi leipä ja laitoin sen kohoamaan parini laittamaan pahvivuokaan. Taikina kohosi hieman odotettua enemmän, valui vuoan yli ja muurasi sen sisäänsä. Leipä itsessään on todella hyvän makuista, ainakin kun pahvin palaset kaivelee pois. :) Seuraavalla kerralla teen tämän kahteen vuokaan.

SiemenleipäVuokaleipä


5dl (vettä, maitoa, piimää, jogurttia tai näitten seosta)
1ps kuivahiivaa
1,5tl suolaa
2tl sokeria tai hunajaa
0,5dl öljyä
1dl leseitä
1dl siemeniä
1dl hiutaleita
2dl sänpyläjauhoja
n. 5dl vehnäjauhoja (laitoin hieman enemmän)

Lämmitä neste hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Lisää hiiva, suola, sokeri tai hunaja ja öljy. Sekoita kunnes hiiva liukenee.
Lisää leseet, siemenet ja hiutaleet sekä sämpyläjauhot. Sekoita tasaiseksi. 

Vaivaa vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa käsin n. 10 min tai koneella 5min. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi. Voitele leipävuoka. Siirrä taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia. Paista 200 asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia.

Parini paketissa oli myös donitsi-ohje. Se menee seuraavaksi kokeiluun, kunhan selviän täältä talvipesästä joskus kauppaan saakka. Myös namihiiren synttäriyllätys odottaa kokeilua. Sen ohjeisiin perehdyin jo hieman. 

Vuoka leivän sisälläkeskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Salaisen leivontaystävän maaliskuun paketti

Täällä sairastetaan. Taas. Minä heräsin perjantaina kurkkukipuun ja viikonloppu menikin melkein 39 asteen kuumeessa. Kekkonen alkoi röhkimään räkää sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Sillä ei onneksi ole kuumetta ollut. Olo on suorastaan voimaton, välillä tuntuu ettei jaksa kammeta tuota poikaa vaipanvaihdolle. Ollaan kuitenkin päivistä selvitty, joten ehkä tämä tästä lähtisi paranemaan.

Mmm, nämä eivät kauaa kerkiä vanheta...


Oloa saapui virkistämään salaisen leivontaystävän paketti. Olikin iso paketti. :) Siihen kuului donitsivuoka, pursotinsetti, kahdenlaisia siemeniä, leivontasuklaata ja kinder-patukoita, leipävuokia ja kuivahiivaa. Ohjeina oli muutamia erilaisia donitseja, vuokaleipä ja teeleipä. Katsotaan mikä pääsee ensimmäisenä kokeiluun. Kiitos parini, paketista menee varmasti kaikki käyttöön! :)

Myös namihiiren ringin puolesta laittama syntymäpäivälahja saapui jo jokin aika sitten. Tarkoitukseni on tehdä siitä erillinen postaus, jahka kerkiän sitä testaamaan. Nyt taidan kuitenkin kaatua hetkeksi sohvalle odottelemaan että Kekkonen herää uniltaan.


keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Kekkonen 4kk

Aika kuluu. Vesi tipuu räystäistä ja ulkona on jo lämpöasteita. Kekkosen kanssa päivät ja viikot hujahtlevat eteenpäin. Muutosta ei huomaa jossain, minkä näkee päivittäin. Kun katsoo kuvia herrasta kuukausikin taaksepäin, näkee miten pienestä kasvaa iso.

Eilen sillä tuli täyteen 4kk ja käytiin neuvolassa. Painoa on jo 8,5 kiloa (hui!) ja pituutta 67,5 senttiä. Koon 68 vaatteet menevät vielä päälle, mutta alkavat olla tiukkoja. Seuraava koko on jo etsitty esille ja osittain käytössä. Se osaa kääntyä mahalleen mutta on jo unohtanut kuinka käännytään selälleen. Se osaa tarttua esineisiin ja sen saa hekottamaan nostamalla korkealle. Sen paras kaveri on koira nimeltä Walle, mutta vieraiden koirien haukkuminen pelottaa välillä. Se on kova hymyilemään ja nauramaan, ihan kaikille. Sisko kiinnosti hirveästi, ihan niin kuin kaikki lapset.

Sillä on päivärytmi, jonka mukaan nukuttaan kahden  päiväunet ja yöllä viihdytään sängyssä n. 12 tuntia. Se on unohtanut kuinka nukutaan yöllä. Hyvä yö on tällä hetkellä sellainen, että herätään vain viidesti. Usein useamminkin. Neuvolassa puhui 4kk:n hulinoista, toivotaan tosiaan että on ohimenevä tila. Äitiä nimittäin väsyttää. Luulen nukkuvani vuorokaudessa määrällisesti tarpeeksi, mutta kun olet viikon aikana joka yö herännyt 10 kertaa, ei voida puhua enää älyllisestä toiminnasta. Juuri nyt on ihan hyvä, kun saa keskittyä vaan soseiden keittelyyn ja muistelemaan, että tulikohan se uunin pelti kiinni (ja kävinkö suihkussa eilen vai kaksi viikkoa sitten?).

Lempilelu on tällä hetkellä ehdottomasti tätin hankkima pupuhelistin.Kekkonen sai eilen ensimmäistä kertaa elämässään korviketta. Minä haaveilen tulevaisuudesta, jossa saa syödä migreenilääkkeitä. Olen ihan varmasti parempi äiti ilman migreeniä. Näin ollen tarkoituksena on lopettaa hiljalleen imetys. Jos se sujuu hyvin, mennään nopeammalla aikataululla, mutta jos tuntuu vaikealta niin hidastetaan. Mies sai siis eilen pojan ja pullon ja käskyn ruokkia (kuten kaikissa oppaissa sanotaan, isän sylissä pitäisi hyväksyä korvike helpommin). Joo ei. Hörppäys ja huuto oli tulos. Kekkonen ruokittiin perinteisesti ja annoin sille omiin käsiin maitopullon. Kuten kaikki, sekin meni suuhun. Pieni maistelu ja ihmettelevä ilme. Pienellä avustuksella sai juotua pullon tyhjäksi (tai siis eihän se täynnä ollut, olisiko ollut 30ml?). Täällä on siis kova usko siihen, että tämä voisi lähteä toimimaan.

Kekkonen 0kk


Uniaika

Kekkonen ja mummo

Tänään se söi ensimmäisen kerran. Ruokalistalla oli porkkanasosetta. Vähän meinasi naurattaa, että mikä ihmeen leikki se tämä nyt on, mutta jonnekin se sose vaan katosi. Päätellen siitä, miten hyvin on nukkunut sen jälkeen, voisi kiinteät olla ehkä apuna noihin yöuniinkin. Mutta edetään hiljalleen. Nykyään ei neuvolassa opasteta tarjoamaan yhtä ruoka-ainetta per päivä, vaan saa antaa pariakin päivässä ja ei tarvitse syödä samaa päivätolkulla, paitsi jos on perheessä allergiaa. Ajattelin kuitenkin että tässäkin aloitellaan varovasti ja katsotaan mitä tulee. Ehkä ylihuomenna edetään bataattiin, sen jälkeen varmaan päärynään.

Eli tällaista tänne. Jos ketään sattuu kiinnostamaan. :)